Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το πείραμα αναδάσωσης του Φουκουόκα


foukouoka Το πείραμα αναδάσωσης του ΦουκουόκαΗ δράση του Μasanobu Fukuoka είναι γνωστή στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια και έχει εφαρμοστεί στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα.
Ο γιαπωνέζος ακτιβιστής φυτοπαθολόγος Φουκουόκα έχει αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη μέθοδο αναδάσωσης που σκοπό έχει να υποβοηθά τη φύση στο έργο της.
Ουσιαστικά, και με απλά λόγια, ο Φουκουόκα ετοιμάζει ένα μεγάλο μείγμα από διάφορους σπόρους τους οποίους ανακατεύει με τη χρήση μιας μπετονιέρας με λάσπη και στη συνέχεια δημιουργεί από το μείγμα αυτό μικρούς βόλους τους οποίους ρίχνει στη γη από ψηλά.
Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες να φυτρώσει ένα μεγάλο ποσοστό σπόρων και να αναγεννηθεί μια περιοχή μέσω της φυσικής επιλογής.
Η μέθοδος του είναι γνωστή ως “φυσική καλλιέργεια” και βασικό της γνώρισμα είναι “το να μη κάνεις τίποτα” μια και η φύση γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να γίνει. Για το λόγο αυτό αποτρέπει να γίνεται όργωμα, λίπασμα και άλλες ανθρώπινες εργασίες στην περιοχή που θέλουμε να αναπτυχθεί ξανά η φύση. Η μέθοδος του Φουκουόκα εφαρμόζεται συνήθως πριν τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με τον Φουκουόκα, που ξεκίνησε τη μέθοδο αυτή για να προκαλέσει ξανά βροχοπτώσεις σε περιοχές που είχαν πρόβλημα:
Οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή, μάλλον η βροχή παύει να πέφτει επειδή έχει εξαφανιστεί η βλάστηση. Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας, αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα μάθουμε πώς θα αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση


http://magicasland.com/to-pirama-anadasosis-tou-foukouoka/2007/07/05/

Δεν υπάρχουν σχόλια: